FC Den Bosch wordt gerund door een kleine club mensen die op vele vlakken gesteund worden door mensen die voor de club onmisbaar zijn: De vrijwilligers!!
Waar we het al eerder gehad hebben over de werkdag van een FCDB medewerker gaan we nu met een van deze vrijwilligers in gesprek die naast het voetbal gebeuren ook op een ander vlak met FCDB bezig is:
José van Laarhoven, vrijwilliger bij FCDB voor het Very Important Child (VIC) Project.
Deze in een van de Bossche ziekenhuizen geboren, maar het grootste gedeelte van haar leven getogen en nu weer wonende in Vught, zit al jaren achter de vak A crew op de Eretribune bij FC Den Bosch. Zodoende werden wij steeds nieuwsgieriger wat deze pijlsnelle rechtsback van HRC’14 nu als vrijwilliger doet bij FC en wat het VIC project eigenlijk inhoudt en spraken daarom met José af in een Bosch café onder de schaduw van de St. Jan.
Want José, wat is dat nou eigenlijk? Het VIC project?
“Bij het VIC project, wat staat voor Very Important Child, wil FCDB chronisch zieke kinderen zich speciaal laten voelen. Ze komen dan met maximaal 6 vrienden/vriendinnen of wie ze maar willen bij een thuis wedstrijd op bezoek bij FC Den Bosch”.
Hoe gaat zo’n bezoek van deze VIC’s dan in zijn werk?
“Allereerst spreek ik af met het Jeroen Bosch Ziekenhuis welke kinderen in aanmerking komen als VIC. Deze VIC’s zijn geen ongeneeslijke zieke kinderen maar chronisch zieken omdat we vonden dat die doelgroep ook om aandacht verlegen zit. Dan neem ik contact op met de ouders van deze kinderen of ze interesse hebben en dan plannen we een bezoek in”.
Hoe important worden deze kinderen dan gemaakt bij FC?
“Als een VIC word je natuurlijk ontvangen bij de hoofdingang, waarna we met het hele gezelschap naar de Business club gaan om wat te drinken. We zorgen dat we met de VIC’s al op de tribune zitten tijdens de warming up want dan heet de stadionomroeper de VIC en zijn gezelschap van harte welkom. Iets wat de kinderen altijd weer heel leuk vinden. Tijdens de rust wordt er onder het genot van een zak chips en een drankje de 1e helft besproken en na de wedstrijd gaan we direct naar de spelerstunnel”.
Zelfs als we flink verloren hebben?
“Ja, want de kinderen vinden het maar al te leuk om de spelers van dichtbij te zien en een handtekening te krijgen. Je merkt dat de ene speler dit beter doet dan de andere, Anthony Luhrling is bv nooit te beroerd om tijd vrij te maken en moeite te nemen om met de kinderen een praatje te maken en interesse te tonen. Ook Rene van Eck is iemand die hiervoor altijd klaar staat en leuk met de kinderen omgaat”.
En dat is het dan?
“Nee hoor” geeft José aan “want de kinderen mogen ook nog het veld op om eens te kijken hoe het er vanuit daar uitziet en natuurlijk gaan we met zijn allen dan even lekker in de dugout zitten om daarna, ligt eraan hoe oud VIC’s zijn nog wat te drinken in de business lounge voordat ze naar huis gaan”.
Gaan de kids met een lollie naar huis of krijgen ze nog wat van FC?
“De VIC’s krijgen een FCDB Sjaal en FCDB Pet, Poster, pennen en een handtekeningenkaart en tegen een gereduceerd tarief kunnen ze een wedstrijd shirt kopen”.
Een gereduceerd tarief? Krijgen ze dat niet gewoon van FC?
“Helaas is en blijft geld iets wat ze niet hebben bij FC, zelfs hier is op dit moment geen budget voor. Toen ik net met het VIC bij FC begon was er een anonieme sponsor die dit soort dingen betaalde. Maar toen die er mee op hield ben ik zelf naar sponsors op zoek gegaan met helaas weinig effect”.
Wanneer en hoe ben je als vrijwilliger bij het VIC project begonnen?
“In 2005 had Marcel van Helmond een soortgelijk project gezien bij Feyenoord en wilde zoiets bij FC op poten zetten. Omdat ik als stagiair heb gewerkt bij FCDB was ik dus bekend bij FC en ben ik hiervoor gevraagd”.
Heb je dan een studie gevolgd die hier precies op aansluit?
José gaat er eens goed voor zitten om de vak A crew dit uit te leggen “Ik heb eerst in Tilburg Sporteconomie en commercie gestudeerd en daarna in Brussel een jaar Sport Management”. “Dit tezamen met het feit dat ik me graag inzet voor maatschappelijk doelen en FC volg sinds ik Charlie van de Ouweland met FC in Vught zag voetballen, maakte het plaatje compleet om met het VIC project in zee te gaan bij FC”.
Uit hoeveel personen bestaat je VIC team eigenlijk?
Een klein lachje kan José niet onderdrukken “Mijn team?”. “Toen het VIC project net begon deed ik veel samen met de helaas veel te vroeg overleden Judith Strik, nu helpt een vriendin mij geregeld mee die ook FC fan is en het leuk vind om te doen”.
Zijn er naast dit VIC project nog meer maatschappelijke projecten waar FC bij betrokken is?
José geeft aan dat er zeker nog meerdere projecten zijn bij FC, zo worden iedere thuis wedstrijd weer maatschappelijk organisaties uitgenodigd om een wedstrijd van FC te komen bezoeken en FC oa ook betrokken is bij initiatieven zoals de FC Den Bosch school cup en powerkicks. “Maar” geeft José aan “helaas is dit wat mij betreft nog te weinig maar dat komt door zaken als te weinig geld/sponsors en vrijwilligers en/of mensen die dit kunnen en willen oppakken”.
Je bent zo te horen dus al een tijdje bij FC betrokken?
“Ja” lacht de vlot gebekte Vughtse “Sinds we FC in Vught zagen voetballen ben ik nu al ruim 10 jaar meer dan fan”. “Ik heb dus stage bij FC gelopen, het project “scoren doe je met een hoger doel” bij FC opgezet en uitgevoerd toen ik na mijn studie even een tijdje geen werk had, het VIC project maar vooral natuurlijk fanatiek supporter!”.
Dat José zeker een FC’er is blijkt wel uit het feit dat voordat we er erg in hebben een paar uur verder zijn. We schrikken dat het al zo laat is en José, sportief als ze is, moet nog op het fietsje terug naar Vught. Maar omdat we met een paar echte FC fanaten bij elkaar aan tafel zitten blijven we door praten over alles wat met FC te maken heeft.
De huidige resultaten, het supporters gebeuren, het niet hebben van geld wat niet alleen op het voetbaltechnische vlak van invloed is. Maar dat dit ook gevolgen heeft op de maatschappelijke projecten waar vrijwilligers zoals José voor en bij FC zijn betrokken.
Nadat we nog een uurtje over FC gekletst hebben is het nu echt tijd om de kroeg te verlaten. Nu José de vak A crew van indevliert.nl en wij José kennen nemen we afscheid met de woorden “Tot de volgende thuis wedstrijd”.
Zo hebben we kennis kunnen maken met een FCDB vrijwilliger die naast haar FCDB gevoel ook haar hart op de juiste plaats heeft zitten voor de medemens. En wij van indevliert.nl merken hoe meer en dieper we met FCDB bezig zijn dat we ECHT zuinig moeten zijn op mensen zoals José!
Dus José, volgende keer een rondje op onze kosten en ga zo door!
HEYA Den Bosch